(vervalt) Bedrijfsmatige aansprakelijkheidsverzekering (AVB)

De AVB dekt schade die aan personen of zaken is toegebracht als het bedrijf of instelling daarvoor aansprakelijk is en wanneer de schade is veroorzaakt binnen de verzekerde hoedanigheid van het bedrijf of instelling.
Dat kan schade zijn die door een werknemer binnen het bedrijf aan derden wordt toegebracht, maar ook schade die werknemers elkaar onderling toebrengen (letsel of anderszins) en schade van werknemers opgelopen tijdens het werk. Het verzekerde bedrag per gebeurtenis is € 1.000.000,= of hoger. Meestal geldt een maximum van tweemaal dit bedrag per verzekeringsjaar.
 

De AVB biedt vaak ook dekking voor de aansprakelijkheid voor schade door het plotseling vrijkomen van milieugevaarlijke stoffen. Deze milieuschadedekking geldt niet voor schade op het verzekerde bedrijfsterrein. Geleidelijk ontstane milieuschade, zoals het jarenlang lekken van tanks of containers, is ook niet gedekt. Voor een uitgebreidere milieuaansprakelijkheidsdekking kan een aparte milieuaansprakelijkheidsverzekering worden gesloten.

Uitsluitingen: Uitgesloten is schade aan goederen die het bedrijf onder zich heeft (gebruikt, vervoert, bewaart, leent, huurt, bewerkt) en schade door motorrijtuigen of luchtvaartuigen.

Premie: De premie is afhankelijk van het soort bedrijf en de omvang ervan. De premie wordt berekend over de omzet en/of het jaarloon, waarbij aan het einde van het verzekeringsjaar een naverrekening plaatsvindt aan de hand van de door de verzekeringnemer te verstrekken opgave.

Eigen risico: De AVB kent een verplicht eigen risico. Een hoger eigen risico leidt tot premiekorting.

Bijzonderheden: Voorheen dekte de AVB schade die tijdens de verzekeringsduur was ontstaan. Dus ook de schade die pas jaren later aan het licht treedt (denk aan beroepsziekten als asbestose, RSI en dergelijke). In 1996 is de AVB'96 geïntroduceerd, waarbij in principe alleen de tijdens de verzekeringsduur geclaimde schade is gedekt. Voor schade die voor de aanvang van de verzekeringsduur is ontstaan kan het zogenaamde inlooprisico meeverzekerd worden.

Delen: