Verzekeraars en duurzaam beleggen

Sinds de ondertekening in 2018 van het IMVO-convenant (convenant internationaal maatschappelijk verantwoord beleggen in de verzekeringssector) is de hele sector, behalve Promovendum eraan gehouden om in ieder geval het beleggingsbeleid stapsgewijs te verduurzamen. De Maatschappelijke organisaties Oxfam Novib, PAX, Amnesty International Nederland, Save the Children Nederland, World Animal Protection en Natuur&Milieu zijn bij deze convenant betrokken om hierin te begeleiden en erop toe te zien. Ook ondertekenden de minister van Financiën en de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking dit convenant.

De Nederlandse schade- en levensverzekeraars beheren voor hun verzekerden inmiddels zo’n 500 miljard Euro. Een groot deel daarvan wordt belegd in aandelen, in leningen aan overheden en bedrijven en in onroerend goed. Een groot deel daarvan wordt buiten Nederland belegd. We willen niet alleen dat dit veilig is en rendeert, maar ook dat het verantwoord is belegd. Met dit convenant ontstaat de mogelijkheid om invloed uit te oefenen en problemen in de keten te voorkomen en aan te pakken. Met dit convenant sluit de Nederlandse verzekeringssector als eerste ter wereld binnen deze sector, een bredere en ambitieuzere overeenkomst die zich inzet voor thema’s op het gebied van zowel milieu en sociale omstandigheden als ondernemingsbestuur. De afspraken in het convenant zijn gebaseerd op de OESO-richtlijnen voor multinationale organisaties en VN richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten en gaat zich daarnaast inzetten voor o.a. dierenrechten.

Meer weten over de IMVO-convenant? Zie >>imvoconvenanten.nl/nl/verzekeringssector.

In hoeverre de verzekeraars op weg zijn met het duurzame beleggen verschilt per verzekeraar. De grotere verzekeraars zoals ASR, Achmea en Nationale Nederlanden (NN) zijn hiermee over het algemeen verder dan de kleinere verzekeraars, uitzonderingen daargelaten zoals bijvoorbeeld AnsvarIdéa. Dat de grote verzekeraars hierin vaak verder zijn is ook logisch; omdat ze veel groter zijn kunnen ze de bijkomende kosten van de extra research van het duurzame beleggen uitspreiden over een groter vermogen, waardoor het kostentechnisch gezien uit kan. Als voorbeeld; NN-Invest, voordat zij in 2021 werden overgenomen door de grootste vermogensbeheerder wereldwijd Goldman, had voor elke euro die AnsvarIdéa te beleggen had er tweeduizend te beleggen.

Maar wie niet sterk en groot is moet slim zijn. Kleine verzekeraars zoals AnsvarIdéa kunnen als zij hun beleggingsbeleid uitbesteden aan grotere vermogensbeheerders die het vermogen ook duurzaam kunnen beheren, ook voor een redelijke prijs tot soortgelijke of zelfs betere duurzaamheidresultaten komen.
De grotere verzekeraars zijn qua duurzaam beleggen goed te volgen en onderling te vergelijken op de site van de eerlijke verzekeringswijzer >>eerlijkegeldwijzer.nl/verzekeringswijzer en op de site van het VBDO (Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling) >>vbdo.nl/2021/09/flink-aantal-verzekeraars-nog-geen-klimaatbeleid. Helaas zijn de resultaten van de kleine en middelgrote verzekeraars niet meegenomen in de onderzoeken van de Eerlijke Verzekeringswijzer en de VBDO. Dit komt doordat deze onderzoeken zeer kostbaar zijn en deze organisaties zich daarom alleen hebben beperkt tot de grotere verzekeraars.

Bij de zoektocht naar duurzaam beleggende verzekeraars kan je dus over het algemeen stellen dat ASR, Nationale Nederlanden en Achmea hierin het verst zijn, samen met de kleinere verzekeraar AnsvarIdéa.

—————————————————————————-
Terug naar >>Onze visie.

 

Delen: